Deri kuruluğu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Deri kuruluğu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Deri kuruluğu Neden Olur ?

İçindekiler

Özellikle kış aylarında artış görülen deride gerilme hissi, pul pul soyulup dökülmeler, çatlaklar, kaşıntı ve kepeklenmeler deri kuruluğunun habercisidir. Genellikle nemlendiriciler ve kozmetik ürünler yardımı ile deri kuruluğu geçmektedir. Fakat bu yollara başvurdunuz ve hala deri kuruluğunuz geçmiyorsa, mutlaka bir dermatoloğa başvurun.

Hemen her yaşta ve herkeste cilt kuruluğu problemi görülebilir. Çoğu kez nemlendirici kullanmak kuruluk sorununu çözer ancak bazı durumlarda cilt kuruluğunu önlemek için bir cilt uzmanından yardım almak gerekir. Tıpta cilt kuruluğu ‘kserozis’ olarak adlandırılır.

Cilt kuruluğu aşırı diyebileceğimiz bir boyuta vardığında ise bu kuruluk, egzama (dermatit) denilen diğer bir cilt problemine işaret ediyor olabilir. Kuru cilt ayrıca diyabet, tiroid sorunları veya kötü beslenme gibi başka problemlerle de ilişkili olabilir.

Egzama, ciltte iltihap oluştuğu anlamına gelir ve kaşıntı ile birlikte ciltte y ama şeklinde pullanma gibi belirtilere yol açar. Tedavi edilmediği sürece egzama giderek kötüleşecektir.

Cilt kuruluğu probleminiz varsa cildiniz sertleşir, ayrıca ciltte pul pul olma, soyulma, ağrı, kaşınma, çatlama veya gri, kül rengi bir görünüm alma gibi belirtiler görülebilir. Kuru cilt çatladığında mikroplar da kolayca deriden içeri sızar. Bir kez cilde girdikten sonra bu mikroplar enfeksiyona yol açabilir. Cildinizde ağrı yapan kızarıklıklar oluşmuşsa bu bir enfeksiyon habercisi olabilir.

Cilt kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Deri kuruluğunun ilk belirtisi, deride donuk gri beyaz bir renktir. Kuruluk arttıkça, renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Cilt kuruluğu cilt çok fazla su veya yağ kaybettiğinde hemen herkeste görülebilir. Bazı kişilerinse cildi diğerlerine göre daha kurudur veya kurumaya meyillidir. Yaşlandıkça cildimiz de incelmeye ve kurumaya başlar. Yaşla birlikte metabolizma değişir, ciltte yağ bezleri daha az çalışır. Bu gibi nedenlerle cilt esnekliğini ve nemini yitirmeye başlar. 40’lı yaşlardan itibaren günlük olarak iyi bir nemlendirici kullanmaya başlamak gerekir.

Yapılan araştırmalar sonucunda günümüzde, üst deri tabakasının % 10 luk kısmını suyun oluşturduğunu biliyoruz. Hava şartları, çeşitli kimyasallar gibi etmenler ile bu suyun azalması sonucunda deride kaşıntı, kuruluk meydana gelir. Deri kuruluğunun en çok görüldüğü kişiler genellikle sık duş alanlardır.

Hatta yapılan bir araştırma sonucunda son yıllarda sıklığı artan duş alınımıyla doğru orantılı olarak deri kuruluğunun görülme sıklığı da artmıştır. Deri kuruluğuna genellikle, kimyasal deterjanlar, sık uçak yolculuğu, sürekli sıcak su ile temas halinde olma, rüzgâra maruz kalmak ve çevre kirliliği gibi etkenler sebep olabilirken, sedef, ihtiyosis, atopik egzama gibi cilt hastalıkları da sebep olabilmektedir.

Deri kuruluğunun ilk ortaya çıkan belirtisi deride meydana gelen donuk gri renk değişimidir. Ardından kuruluk arttıkça deride pul pul dökülmeler, soyulmalar, çatlaklar ve daha da ilerlediği takdirde yarıklar meydana gelir. Kaşıntı da en yaygın şikâyetlerdendir. Cildi kuru olan bireyler kuru ciltler için özel olarak üretilmiş ürünleri ve nemlendiricileri kullanmalıdırlar. Gün içerisinde sık sık nemlendirici sürmek kuruluğu azaltacak ve düzenli kullanıldığı takdirde zaman içerisinde geçirecektir. Nemlendiricilere kozmetik ürünleri satan mağazalardan, eczanelerden ulaşabilirsiniz.

Cilt Kuruluğu Nasıl Önlenir?

Piyasada çok çeşitli nemlendirici bulabileceğiniz gibi size en uygun olanını muhakkak doktorunuz önerecektir. Doktora başvurduğunuzda doktorunuzun verdiği ilaçlar kuruluğun sebep olduğu kaşıntı ve dökülmelerin de önüne geçecektir. Böylece hızlı bri iyileşme sağlayabilirsiniz. Alışkanlıkları değiştirmek de kuruluğu gidermek için gerekli yöntemlerden birisidir. Örneğin, işiniz gereği tüm gün su ile temas halindeyseniz eldiven kullanmayı deneyebilirsiniz. Soğukta eldiven takın. Özellikle sonbahar ve kış aylarında, düşük nem oranına bağlı olarak deri kuruluğu daha sık görülür. Zaten eldiven kullanıyorsanız farklı eldivenleri tercih edin. Bununla beraber önlem olarak soğuk havalarda, ani hava değişimlerinde mutlaka eldiven kullanın. Uzun süreli banyo ve duşlardan kaçının. Ayrıca duş sonrası nemlendirici vücut losyonlarından kullanın. Kısa duş alın: Banyo ve duş süresi kısa tutulmalı ve duştan çıktıktan sonra cilt tipine uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır.

Yağlı sabun kullanın: Sabunlar deriyi kuruttuğundan, pH’ı 5.5 olan sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmalıdır.

Kimyasallardan korunun: Deterjan, aseton ve kimyasallarla sık temastan kaçının.

Çok dar giyinmeyin: Çok dar giysiler, sürtünmeye bağlı olarak deride kuruluk ve hassasiyete neden olabileceğinden, kıyafet seçimine dikkat edilmelidir.

Ortamınızı nemlendirin: Özellikle ofis ortamında çalışanlar, klimanın neden olduğu düşük neme bağlı cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir.

Sabunların deriyi kurutucu etkisinden dolayı kullandığınız sabun çok önemlidir. Gliserin ve yağ oranı yüksek sabunlar veya pH’ı 5,5 olan sabunsuz temizleyicilerden tercih edin. Su tüketiminize önem verin, bol miktarda sıvı tüketmeye özen gösterin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.