Diş Hassasiyetine Evde Doğal Çözüm

Diş hassasiyeti yaygın görülen bir sağlık sorunudur, koruyucu diş minesinin, yıpranması ile oluşur. Diş hassasiyetine evde doğal çözüm için, dişlerinde hassasiyet olan kişilere bazı önerilerde bulunduk, hassasiyet dişlerin çok sıcak veya soğuk gıdalarla teması sonucu ağrı ve rahatsızlık duymaya yol açar. Diş minesi hasar gördüğünden, minenin altındaki sinir uçları tahriş olmuştur, bu durum da dişte hassasiyetle sonuçlanmıştır.
Diş Hassasiyeti Neden Olur?
İçindekiler
- Sert kıllı diş fırçası kullanma
- Diş fırçalarken dişleri ve diş etlerini zorlama
- Ağızdaki plak ve parazitler.
- Diş beyazlatma ürünleri.
Diş Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?
Sıcak, soğuk, ekşi gibi bir şey yiyin içinde keskin, acı bir ağrı.
Hava ile temasta, nefes alıp verirken ağızda ağrı hissetme.
Evde yapabileceğiniz doğal tedavi metotları derdinize deva olmazsa, bir dişçiye başvurun, muhtemelen size kök kanal tedavisi yahut dolgu önerecektir.
Gün boyunca yediklerimiz, içtiklerimiz ve hatta soğuk havanın bile ağrı ve acıya neden olduğu “diş hassasiyeti” ciddi ve yaygın bir sağlık sorunu. Diş hassasiyetinin, yetişkin nüfusta rastlanma oranı, yapılan araştırmalar sonucu % 57 olarak tespit edilmiş.
Dişi zırh gibi koruyan diş minesi aşındığında, tübüller açığa çıkıyor ve dişte hassasiyet meydana geliyor. Soğuk veya sıcak yiyecek ya da içecekler tüketildiğinde, hassasiyeti olan kişiler keskin ve ani bir ağrı hissediyor. Rahatsızlık veren diğer tetikleyiciler ise turunçgiller, domates, turşu ve kola gibi asidik ya da şekerli içecekler.
Diş Hassasiyetinin Başlıca Nedenleri
- Yanlış Diş Fırçalama
Diş fırçalarken sert ve hızlı hareketler, sert diş fırçaları, sık sık fırçalama, dişin koruyucusu ve vücudumuzun en sert maddesi olan diş minesinin yıpranmasına neden olabilir.
- Günlük Diş Bakım Rutininin Eksikliği
Günde iki kere nazikçe fırçalama ve ağız bakım suyundan oluşan rutinin yapılmaması durumunda dişler ile diş etinin birleştiği yerde tartar oluşur. Tartar ancak diş hekiminin müdahalesi ile temizlenebilir ve bu durum hassasiyete neden olabilir.
- Diş Eti Çekilmesi
Diş etinin dişten uzaklaşması ile beraber, dişin köklerine doğru olan hassas sinirler ortaya çıkar ve dış etkilere açık duruma gelir. Diş eti hastalıkları ya da sert diş fırçalama diş eti çekilmesine neden olur.
- Asidik Beslenme
Sıklıkla asidik ve ekşi lezzetler tüketmek diş minesinin soyulmasına neden olabilir. Her günkü beslenmemizi gözden geçirerek, turunçgiller, enerji içecekleri, şarap ve soda da dahil olmak üzere karbonatlı içecekler, domates, yoğurt, yıllanmış peynirler gibi asidik besinleri daha kontrollü tüketmeye çaba harcayabiliriz.
- Tatlı Tüketimi
Şeker ağırlıklı yiyecekler ve içecekler ağızda bakteri oluşmasını artırır. Bu da diş etlerinde yıpranmaya ve dişlerdeki hassas bölümlerin meydana çıkmasına neden olur.


Dişleri Rahatlatmak için Yapılacaklar
- Tedavi Edici Ağız Bakım Suyu
Yüzde yüz koruma sağlamayı başaran ve açığa çıkmış sinirleri fiziksel olarak kaplayarak tedavi eden ağız bakım suları hassasiyeti iyileştirdiği gibi diş minesini de korur. Dişi hırpalamadan nazikçe iyileştirir. Günde 2 kez kullanıldığında gün boyu yeme ve içmeye karşı koruma sağlar.
- Nazik Diş Fırçalama
Hassas dişler ekstra bakım gerektirir. Sert ve sık sık fırçalama diş minesini zedeler ve hassasiyeti artırır. Dişleri yumuşak fırçayla ve nazikçe fırçalamak gerekir.
- TLC İçeren Diş Macunları
Nane aromalı diş macunundan vazgeçip, potasyum nitrat ve stronsyum klorür içeren daha hafif bir macun aramanın tam zamanı. Bu tür macunlar, tübüllerin tıkanmasına yardımcı olarak hassasiyetin azalmasına yardımcı olabilir.
Diş Hassasiyetine Evde Doğal Çözüm Yöntemleri
- Tarif
Malzemeler
Tuz
Su
Uygulanışı
1 su bardağı ılık suya 2 tatlı kaşığı sofra tuzu katıp iyice karıştırın.
Bu solüsyon ile sabah akşam 1’er kez ağzınızı çalkalayın.
- Tarif
Malzemeler
Hardal yağı
Kaya tuzu
Uygulanışı
1 yemek kaşığı hardal yağına 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyip karıştırın,
dişlerinizin üzerine uygulayıp nazikçe masaj yapın.
5 dk boyunca ağzınızda kalsın.
Su ile durulayın.
3.Tarif
Karanfil yağı
Karanfil ya da Laung, antioksidanlar açısından zengin olmanın beraberinde, bir anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anestezik özelliklere sahiptir. Bu antik ot enfeksiyon ile mücadele vererek, diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Dişler ve diş eti üzerine karanfil yağı damlatılmış bez uygulanması diş hassasiyetini hafifletmeyi sağlayabilir.
4.Tarif
Karbonat
Düşük pH oranı diş minesine zarar verir.Diş minesinin yıpranması hassasiyete neden dentine yol açar. Karbonat pH oranını yükseltir, ağızdaki parazitlerin yol açtığı pH oranını nötralize etmeye yardımcı olur.
Karbonatlı su ile ağzınızı çalkalayın, fakat karbonatı direk dişlere, diş minerilerine asla uygulamayın.
5.Tarif
Malzemeler:
1 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi YağıHazırlanması ve uygulanması:Belirtilen miktarda hindistan cevizi yağını ağız içerisine alınarak 2-3 dakika boyunca gargara yapınız. Hindistan cevizi yağının diş aralarıda dahil olmak üzere ağız boşluğunda her yere değmesine özen gösteriniz. Gargaradan sonra tükürünüz.Bolca ılık su ile ağız içini yeniden gargara yapınız ve tükürünüz. Gargaranın ardından dişlerinizi hafifçe fırçalayınız.
NOT:
Ağızdaki parazitleri yok eden bu yöntemi, mümkün olduğu sürece her sabah uygulayınız. Düzenli kullanım bir hayli önemlidir.
Hindistan cevizi yağı, içeriğindeki antibakteriyel özellik ile diş hassasiyeti yaşayanlar için ağız bakımı açısından bir hayli önemlidir. Diş hassasiyetinin beraberinde diş eti hastalığına, diş çürümelerine ve kötü nefes kokusu sorunları yaşayanlarda parazitleri öldürdüğü görülmüştür. Ayrıca hindistan cevizi yağı, dişlerde plaka oluşumunu önler.
Parlak, beyaz dişler için en basit ve en doğal bir reçetedir.
Hindistan cevizi yağını yutmayınız. Yağ, ağızdaki patojenleri, tükürük yardımıyla bir araya getirecektir. Yutulduğu takdirde, bir arada olan bakteri veya virüsler, midenize gider. Bu konu da dikkatli olunuz. Hindistan cevizi yağı oda şartlarında katı haldedir. Bu nedenle gargara yaparken isterseniz benmari usulü eritip de kullanabilirsiniz. Çok ince bir yağdır. Sıcak havalarda kendi kendine de eriyebilir.