Domuz Gribi Nedir, Nasıl Bulaşır ?

Domuz Gribi Nedir, Nasıl Bulaşır ?

Domuz Gribi Korkutuyor

İçindekiler

Soğuk havaların etkisiyle çoğu insanın müzdarip olduğu grip, H1N1 virüsüyle daha da korkutucu hale geliyor. Geçtiğimiz yıllarda da hayatımızda yer alan bu virüs bu yılda hayatımıza olmakla birlikte birçok ölüm olayına da neden olmuştur. Son zamanalarda meydana gelen ölümler ve sıklaşan vakalar nedeniyle domuz gribi nedir? sorusu gündeme gelmiştir.

Ülkemizde soğuk kış günlerinin artması ile birlikte , domuz gribi de artış göstermeye başlamıştır. Domuz gribinin bilimsel adı H1N1’dır. Bu yazımıda domuz gribi , domuz gribinin belirleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kış aylarında beliren bu hastalık H1N1 adında ki bir virüsten dolayı kaynaklanmaktadır. Grip türü olarak beliren domuz gribi , domuzlarda görülen bir grip ile aynı olduğu için domuz gribi denmiştir.

Domuz Gribi Nedir ( H1N1 Virüsü Nedir )

Halk arasında bilinen adıyla domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklı olup, kişilerde hastalık oluşumuna neden olan bir viral hastalıktır. İlk olarak Amerika ve Meksika’da görülmüş olan hastalık daha sonrasında pek çok ülkeye yayılmıştır. Domuzlar arasında gözlemlenen grip virüslerine olan benzerliğinden kaynaklı bu virüse domuz gribi denmiştir. Aslında bu virüs domuz, kuş ve insan virüslerinden meydana gelen bir karışımdır. Domuz gribi virüsü kişiden kişiye geçebilen bulaşıcı bir virüstür.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır ?

Diğer virüslerden tek farkı domuz gribinin yarattığı zararlardır. Diğer buluşan virüsler gibi insandan insana geçebilir. Solunum yolu ile , hapşırma veya öksürme yoluyla domuz gribi yayılmaktadır. Kabalık ortamlarda pek fazla bulunmamalı , temiz olmaya özen göstermeliyiz.

Size de domuz gribi bulaşır ise 7 günde diğer insanlarada bulaştırma ihtimaliniz yüksek , bu süre ise bebek ve çocuklarda 15 güne kadar uzamaktadır. Eğer domuz gribine yakalandığınız gibi bir şüpheniz var ise kalabalık ortamlarda bulunmamaya , temiz olamaya ve virüs bulaşmamış insanlara temas konusunda özen göstermelisiniz.

Domuz Gribi Sıradan Griple Aynı Belirtileri Gösteriyor

Diğer bulaşıcı virüslerden pek farkı olmadığını belirtmiştik. Neden olduğu ölümler dolayısı ile korku yaratan domuz gribi belirtileri olarak ateş, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, öksürük, baş ağrısı, aşırı yorgunluk ve üşüme gibi sıradan olan bilindik griple aynı belirtileri gösterir. Ateş normal gribin en belirgin özelliğiyken domuz gribine yakalanmış olanların yarısından fazlasında ateş görülmüyor. Yani bilinen aksine ateş domuz gribi belirtileri arasında belirgin bir rol oynamıyor. Domuz gribi nasıl anlaşılır sorusuna daha net cevabı daha çok hastada gözlemlenmiş bulunan kusma ve ishal şikayetidir. Yinede belirtiler tam olarak domuz gribine has olmadığı için net tanı konulabilmesin için hasta kişinin yakış geçmişine bakılmalıdır. Kişinin domuz gribi olan kişilerle temasta bulunabileceği yerlere gidip gitmediğine ve ya domuz yahut kümes hayvanlarının bulunduğu bir ortamda bulunup bulunmadığı sorgulanmasını içeren ayırıcı tanı metodu uygulanması gerekmektedir. Domuz gribi de sıradan grip gibi hapşırma, öksürük ve temas yolu ile kişiden kişiye bulaşmaktadır. Türkiye’de ve dünyada hastane yatma ve hastalığın ölümle sonuçlanma riski yüksek olanlar aynı özelliklere sahiptir. Bunlar REYE sendromu dolayısı ile 19 yaş altı aspirin tedavisi görenler, her yaş kesiminden olabilecek KOAH, diyabet, astım, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, 5 yaş altı ve ayrıcalıklı olarak 2 yaş altı çocuklar, bağışıklığı baskılanmışlar ve gebelerdir. Özellikli olarak gebeler en yüksek riske sahip olanlardır.

Erken Müdahale Şart

Oldukça tehlikeli bir hastalık olan domuz gribinde belirtilerin sıradan griple aynı olması insanların tedaviyi önemsemeyip aksatmalarına yol açıyor. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta erken müdahale ile tedavi çok önemlidir. Domuz gribi tedavisi için öncelikle polimeraz zincir tepkimesi yöntemiyle tanı konulur. grip3Laboratuarlarda yapılan testler sonucunda tedaviye başlanmalı ve doktorun izni olmaksızın ilaç kullanmak asla doğru değildir. Domuz gribi ilacının hastalık başlangıcından ilk 48 saatte verilmiş olması ve sonrasında da 10 gün boyunca koruyucu amaçlı olarak alınması gerekmektedir. Bunun nedeni temas halinde ya da aile içi bulaşmayı önlemek içindir. Bir diğer tedavi yöntemi olarak bu virüse karşı bir dönem önceki virüsler baz alınarak, bir inaktive edici virüs aşısı geliştirilmiştir. Geliştirilen bu domuz gribi aşısı hastalığın komplikasyonlarını ve ağır geçmesini önlemektedir. Bu aşının etkinlik seviyesi %70- 90 seviyesindedir ki bunun nedeni virüsün antijenik yapısını hızla değiştirmesidir. Huzurevinde yaşayanlar, 65 yaş üzeri kişiler, uzun süreli aspirin tedavisi görenler, kronik hastalığı olanlar, HIV taşıyanlar ve sağlık çalışanları, huzurevi çalışanları ve grip dolayısıyla riskli kişinin evindeki kişiler aşı olmalıdır.

Domuz Gribinden Korunma Yolları

Domuz Gribinden Korunmak Tedavi Kadar Önemli ;

Domuz gribi, sıradan griple gösterdiği aynı belirtiler ile birlikte yine sıradan griple aynı şekilde solunum bir diğer anlatımıyla hava yoluyla bulaşır. Geliştirilen ve uygulanan bir aşı bulunmuş olmakla birlikte Dünya Sağlık Federasyonu’nun onaylamış olmasına rağmen domuz gribi aşısının yan etkileri ile alakalı şüpheler mevcuttur. Ayrıca aşı dışında tedbir olarak solunum maskeleri de kullanılabilir. Öksürme gerektiren durumlarda ağız mutlaka kağıt ya da bir bez yardımı ile kapatılmalı, öksürdükten sonra kullanılan bez ya da kağıt hemen o an çöpe atılmalıdır. Kişilerin ellerini yıkayamadıkları durumlarda gözlerine, ağızlarına ve burunlarına temastan kaçınmalıdır. Özellikle kalabalık alanlarda bulunuluyorsa eller sık sık sabun kullanılarak yıkanılmalıdır. Sarılmak, öpüşmek gibi yakın temastan kaçınmak da bir diğer korunma yöntemi olabilir. Domız gribinden korunmak için bağışıklık siteminizi sağlıklı tutmalısınız. Bol bol sıvı tüketip , kişisel temizliğinize dikkat etmelisiniz . Gün içerisinde dezenfekte edecek maddeler yanınızda bulundurmalısınız.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.