Evde Doğal Ruj Yapımı

Evde Doğal Ruj Yapımı

Evde Doğal Ruj Yapımı mümkün. En çok kullanılan makyaj malzemesi olan ruj evde nasıl nasıl yapılır? Dört mevsim her hava koşulundan hızlıca etkilenen dudaklarımız bazen çatlıyor diye dertlendiğimiz, bazen daha dolgun gözüksün istiyoruz. Herhangi bir cilt sorunu veya alerjisi olanların ilk önce doktorlarına danışmasında fayda olduğunu hatırlatalım. Yazımızda geçen malzemelerin birkaçını ilk defa duyacaklar olabilir. Bütün malzemelere internetten veya aktarlardan ulaşabilirsiniz.

Çok kolay bir şekilde evde kendi rujunuzu yapabilirsiniz. Hem de bunu pek çok farklı yöntem ve malzemelerle yapmak mümkün. Doğal ruj yapımı hem ekonominize fayda sağlayacak hem de kimyasal ürünler yerine, doğal malzemeler kullanmış olacaksınız. Anlatılan ruj yapımı teknikleri içerisindeki ruj yapımı için malzemeler, küçük farklılıklar içerse de temelde aynı mantığa dayanıyorlar aslında. Siz sadece hangilerine ulaşabildiğinize bakıp, hangi yöntemi kullanacağınıza karar vereceksiniz. Evde doğal ruj yapımı, evde ruj nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir öğrenelim.

Ruj-Nasil-Yapilir

Kuru Dudaklar İçin Doğal Ruj Yapımı

İçindekiler

Sürekli dudakları kuru olan, çatlayan biriyseniz, içindeki zeytinyağı sayesinde dudaklarınızı nemlendirirken pancarla renklendirecek doğal bir ruj.

Malzemeler:

1 adet orta boy pancar

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1,5-2 yemek kaşığı bal

Nasıl Yapılır?

Pancarın kabuklarını soyun ve temizleyin. Rendeleyerek sulanmasını bekleyin. Rendelenmiş sulanan pancarları temiz bir bezden veya tülbentten geçirerek suyunu ve posasını ayrı yerlere çıkarın. Suyunu alıp içine yukarıda yazmış olduğumuz diğer tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Karışımınız homojen bir kıvama gelince küçük, temiz ve kapaklı bir kaba aktarın ve buzdolabında bekletin. Dilediğiniz zaman kullanıma hazır nemlendirici özelliğe sahip renkli rujunuz hazır. 1 ay boyunca buzdolabında saklayarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

1 adet orta boy kırmızı turp

3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 yemek kaşığı bal (gerçek bal olduğundan emin olmalısınız)

Nasıl Yapılır?

Kırmızı turpu güzelce yıkayın ve kabuklarını soyup rendeleyerek suyunun çıkmasını sağlayın. Rendelenmiş sulanan turpu temiz bir bezden veya tülbentten geçirerek suyunu ve posasını ayrı yerlere çıkarın. İçine balı ve Hindistan cevizi yağını ekleyin ve güzelce karıştırın. Bu karışımı temiz bir kaba aktarıp buzdolabında en az 10 dakika beklettikten sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Canlı Renkler Doğal Ruj Yapımı

Hazırladığınız doğal rujun rengi koyu pembe olacak. “Ne kadar bir süre güvenle kullanabilirim?” derseniz buzdolabında ya da en az oda sıcaklığında, nemsiz bir ortamda muhafaza ederek rujunuzu 1 ay boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Doğal ürünlerle hazırlandığı için kullanım süresi kısa olan bu ruju yaptığınızda 1 ayda bitiremeyeceğinizi düşünüyorsanız malzemeleri aynı oranlarda azaltarak daha az bir miktarda ruj hazırlayabilirsiniz.

Kahverengi Ruj İçin: Kakao

Ruj deyince ilk akla gelen kırmızı ve tonları olsa da biliyoruz ki herkesin rengi farklıdır. Kahverengi rujunuz olsun istiyorsanız organik kakao tozunu tarçın ve zerdeçalla karıştırabilirsiniz. Kahverenginin tonunu istediğiniz gibi ayarlamak için malzemelerde ekleme veya azaltma yapabilirsiniz.

Pancar suyu ile hazırlamış olduğumuz rujdan daha canlı ve daha koyu renkli kalıcı bir ruj yapmak istiyorsanız bu tarifimizi deneyin. Aktarlardan bulabileceğiniz pancar kökü tozu ile evde doğal ruj yapımı.

Malzemeler:

1 yemek kaşığı kadar bal mumu

1 yemek kaşığı shea yağı

Yarım çay kaşığı kadar kırmızı pancar kökü tozu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Koyu Renkli Kalıcı Ruj Yapılışı

Bal mumunu cam bir kaba alıp benmari usulü eritin. Eridikten sonra içine diğer tüm yağları ve pancar tozunu ekleyip bir güzel karıştırın. Karışım homojen bir kıvama gelince minik, kapaklı bir kaba aktarın ve önce oda sıcaklığında, sonrasında ise buzdolabında en az 20 dakika bekletin. Ev yapımı doğal rujunuz hazır.

Doğal Ruj Yapımı
Daha farklı, daha canlı renkler Doğal ruj yapımı

Elbette turp ya da pancar gibi doğal ürünler kullanmamızın dışında gıda boyası ile ruj yapabiliriz. Ev yapımı ruj tarifleri içine pek girmez. Ama siz yine de merak ediyor, rujunuzun bambaşka renklerde ve capcanlı gözükmesini istiyorsanız buyurun böyle.

Malzemeler:

1 yemek kaşığı vazelin

Küçük bir parça bal mumu (yaklaşık 1 çay kaşığı kadar)

1 çay kaşığı gliserin,1 çay kaşığı vanilya, 1 çay kaşığı kadar seçeceğiniz renkte bir gıda boyası (toz ya da sıvı)

Nasıl Yapılır?

Cam bir kaseye bal mumunu aktarın, kaseti kaynama derecesinde bir suyun bulunduğu bir kabın üzerine, suya değmeyecek şekilde yerleştirip benmari usulü bal mumunu eritin ve içine vazelini ekleyip eritme işlemine devam edin. Ardından diğer tüm malzemeleri de karışıma ekleyip tahta bir çubuk yardımıyla güzelce karıştırın.

Tüm malzemelerin birbirine karıştığından emin olduğunuzda, karışımı temiz bir kaba aktarın, önce oda sıcaklığında, soğuduktan sonra ise buzdolabında bekletin. En az yarım saat buzdolabında beklettiğiniz ruju güle güle kullanmaya başlayın.

Dolgun dudaklar İçin Doğal Ruj Yapımı

Eğer evde yapacağınız bu pratik ruj tariflerinin dudaklarınızı daha dolgun göstermesini istiyorsanız yukarıda anlattığımız tüm tariflere bir çay kaşığı kadar zencefil ya da nane yağı ekleyebilirsiniz. Bu sayede ev yapımı rujunuz dudaklarınızı en doğalından renklendirmekle kalmaz aynı zamanda dolgunluk verir. Zencefil ya da nane yağı dudaklarınızda hafif bir yanma hissi verebilir. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa ya da bu yağlardan herhangi birine doğrudan alerjiniz varsa yaptığınız rujlara dahil etmemelisiniz.

Nelere dikkat etmeli: Evde ruj yapımının püf noktaları

Ruj yapımına dair bilmeniz gereken hemen her şeyi anlattık, üzerine ruj tariflerini de bir bir verdik. Ancak bir de evde ruj yapımı sırasında dikkat etmeniz gerekenlerden söz edelim, ruj yapımının püf noktalarını da anlatmadan geçmeyelim istedik.

Bu tariflerden herhangi birini uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli konu tariflerde verilen ölçülere birebir uymanız. Aksi halde rujunuzu ya kıvamı tutmaz, ya rengi ya da kokusu. Dolayısıyla her malzemeyi tam da belirtilen ölçülerde kullanmanız önemli.

Aynı şekilde rujunuzu muhafaza edeceğiniz kabın da temiz olmasına özen göstermeli, ruju içine aktarmadan önce kabı güzelce sterilize etmeli, ruju içine koyduktan sonra da nemlenmemesine, aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz kalmamasına, kirli ortamlarda bulunmamasına dikkat etmelisiniz, bizden söylemesi.

Son olarak, evde ruj yapımı tarifleri içinde sözünü etmediğimiz bir yöntem daha var: O da pastel boya ile ruj yapımı. 1 adet küçük boy pastel boyanın benmari usulü eritilmesi ve içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı eklenip karıştırılması ile elde edilen bu ruj, tahmin edeceğiniz üzere pek de doğal değil. Bu yöntemi uygulayan birçok kişi, çocuklara özel olarak hazırlanmış ve içinde kimyasal madde bulunmadığı söylenen pastel boyaları kullanarak bu ruju hazırladıklarını, bu nedenle zararlı olmadığını söylese de siz yine de bu yöntemden olabildiğince uzak durun, pastel boyalar yerine turptan, pancardan ve doğal yağlardan destek alın deriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.