Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?

Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?
Şiddetine göre ufak etkilerden ölümcül etkilere kadar birçok sağlık sorunu meydana getiren Gıda Zehirlenmesi, dünya üzerinde oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olarak gösterilmekte. Tüketilen yiyecek ve içeceklerin bozulması ile beraber bünyeye yerleşen zararlı içerikli bakterilerin ve toksinlerin zehirlenmeye neden olduğu vurgulanmakta. Bazı bölgelerde nadir olarak kimyasal maddelerden, böcek ilaçlarına yoğun bir şekilde maruz kalmak zehirlenme durumunu meydana getirmekte. Besinlerin hangi nedenden dolayı bozulduğunu söylemek oldukça zor olduğunu fakat her bozulan besinin zehirlenmeye neden olabileceğini söyleyebiliriz. Aynı yemekten tüketen bir kişi ya da grup Gıda Zehirlenme vakasına yakalandığı son zamanlarda sıklıkla tıp dünyasında yankılanmakta.
Gıda Zehirlenmesi kişide meydana gelen ani değişimlerle kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. Yemek sonrası meydana gelen şiddetli karın ağrısı, kusma, halsizlik, ishal, üşüme, kas ağrısı bu durumun en temel belirtileri arasında yer almaktadır. Kısa sürede tedavi uygulanmadığı süre sinir sistemine ciddi oranda zarar verebilir, kişinin felç olmasına hatta hayatını kaybetmesine varan sonuçlar doğurabilir. Bu sorunun nedenlerime gelecek olursak; öncelikle besinlerin iyi bir şekilde pişirilmediği ya da saklandığı ortamdan bakteri bulaşmasından dolayı meydana geldiği görülmüştür. Beyaz et, süt, kırmızı et, yumurta, Gıda Zehirlenmesine neden olan en büyük besinlerden birisidir. Ani olarak meydana gelen belirtiler kişinin zehirlendiğini göstererek anlık olarak hastaneye ulaşmasını gerektirmekte.
Gıda Zehirlenmesi için uygulanacak tedavi yöntemleri standart olmasına karşın kesinlikle uzman kontrolü şeklinde gerçekleşmesi gerekmekte. Hafif olarak meydana gelen belirtilerde kişiler doktor kontrolüne gitmeden birkaç gün içerisinde kendisine gelebilmekte. Bunun haricinde şiddetli karın ağrısı ve kusma gibi durumlarda kesinlikle uzmanlara danışmak gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Tedavi sırasında hastalara serum takviyesi yapılarak birkaç saat müşahade odasında dinlendirilir. Ağrıların hafiflemesi ile beraber taburcu edilen hastalar ilk gün biraz besin tüketmede zorluk ya da tiksinti yaşayabilirler. Bir hafta boyunca bol bol su tüketmesi gereken hastalar, sıvı besin tüketimine önem vermelidirler. Gıda Zehirlenmesine maruz kalmak istemeyen kişiler, yiyeceklerini iyi bir şekilde pişirerek ve yıkayarak tüketmeye önem vermeli, süt ürünlerini STT önce tüketmeye çalışmalarını öneririz.