Gizli Şeker Hastalığı

Gizli şeker, diyabet öncesi durum olarak da tanımlanan şeker hastalığının başlangıç veresi olarak tanımlanmaktadır. Gizli şekerin diyabet hastalığından en büyük farkı ise hastalığın henüz tam anlamı ile başlamamış olmasıdır. Yani gizli şeker hastaları uygun beslenme ve egzersiz programlarına uydukları takdirde hastalığın diyabete dönüşmesini önleyebiliyor. Gizli şeker hastalığının ileride daha büyük hastalıklara yol açmaması için hastaların Endokrin uzmanına görünmesi gerekiyor.Tarih ve zamanı düzenle
Gizli şeker teşhisinde en büyük etkenlerden birisi kandaki şeker oranıdır. Açlık durumunda kan şekeri 100 ile 126 mg/dl değerleri arasında olan kişilere gizli şeker tanısı konulabilmektedir. Ancak yapılan testlerde açlık durumunda kan şekerinin 100 mg/dl değerinin altında çıkmasına rağmen OGTT (Şeker Yükleme Testi) sırasında 2. saat kan şekerinin 140 ile 200 mg/dl değerleri arasında çıkması ise yine gizli şeker olarak kabul edilmektedir. OGTT esnasında 1. saat kan şekeri değerinin 156 mg/dl’den daha fazla çıkması da gizli şeker hastalığının belirtisidir.
Gizli Åžekerin Belirtileri Nelerdir?
Gizli şekerin birkaç farklı belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler çoğunu kendinizde tespit edebiliyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var. Peki, gizli şeker belirtileri nelerdir?
Gizli şekerin en büyük belirtisi sık sık tatlı krizine girmek, sürekli açlık atakları ve gün içerisinde geçmek bilmeyen tatlı yeme isteğidir. Bununla birlikte son zamanlarda aşırı zayıflamak ya da kilo almak da gizli şeker belirtisi olabiliyor. Gün içerisinde tatlı tüketilmediği zamanlarda yorgunluk ve halsizlik halleri, ani sinirlenme ve öfke ya da gündüz uykuya ihtiyaç duymak da gizli şeker belirtileri arasında yer alıyor.
Özellikle gece saatlerinde terlemenin artması, kolay depresyona girme ve anlık psikolojik değişiklikler de gizli şekerin habercisi olabiliyor. Bunların yanı sıra son zamanlarda artan susuzluk ve görme bulanıklıkları da yaşıyorsanız en kısa zamanda gizli şeker testi yaptırmanız gerekiyor. Anne, baba ve kardeş gibi yakın akrabalarında şeker hastalığı görülen kişilerde de gizli şeker görülme ihtimali artıyor.
Gizli şekere sahip kişilerin özellikle beslenme düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Bu kişilerin kan şekerini aniden yükselten gıdalar yerine daha sağlıklı ve düzgün beslenmesi gerekiyor. Ayrıca düzenli uyku ve günlük egzersizler gizli şekerin Tip 2 diyabete dönüşme olasılığını azaltıyor.
Gizli şeker şüphesi uyandıran semptomların başında, öğünlerin ardından hissedilen yorgunluktur. Kan şekerinin normal olmayan yükselişine bağlı olarak baş gösteren yorgunluk hali ve uyuklama gizli şekerin başlıca belirtileridir.
- Özellikle baş, boyun ve ense bölgelerinde kendini gösteren terlemeler ve kontrol edilemeyen ani öfkelenmeler de görülen semptomlar arasındadır.
-  Normalden fazla alınan kilolar ya da kişiye bağlı olarak kilo kayıpları da gizli şeker hastalığının belirtisi olabilir.
-  Gizli şekere yakalanma ihtimalinin kalıtsal mirasa da bağlı olduğu söylenebilir. Anne veya babada şeker hastalığı ya da gizli şeker hastalığı varsa gerekli tetkiklerin uygun periyotlarda yaptırılması faydalı olacaktır.