Kerevizin faydaları nelerdir? Bir hafta boyunca kereviz yerseniz ne olur?

Üretimi ve tüketimi yüzyıllar öncesine dayanan kereviz, saÄŸlığa faydaları konusunda destanlara bile konu olmuÅŸtur. İçerdiÄŸi yüksek sıvı oranı …

Kerevizin faydaları nelerdir? Bir hafta boyunca kereviz yerseniz ne olur?

Üretimi ve tüketimi yüzyıllar öncesine dayanan kereviz, saÄŸlığa faydaları konusunda destanlara bile konu olmuÅŸtur. İçerdiÄŸi yüksek sıvı oranı sayesinde vücudun günlük sıvı oranının yüzde 25’ini karşılar. Peki kerevizin faydaları nelerdir? Bir hafta boyunca kereviz yerseniz ne olur? Sizler için tüm bu soruların yanıtını araÅŸtırdık. Haberin detayında kerevize dair bilinmeyenleri bulabilirsiniz.

Kereviz, kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilebilen bir sebzedir. İçerdiÄŸi vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar sayesinde saÄŸlığa birçok faydası vardır. Uzmanlar, kaynatıldığında bile özelliklerini kaybetmeyen bu sebzeyi bir hafta düzenli tükettiÄŸimizde, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek saÄŸlık sorunlarını engellediÄŸini vurguluyor. Kereviz maydanozgiller ailesine ait bir besindir. İki sene boyunca tüketilebilen kereviz Avrupa’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Yunan destanı olan İlyada’da kerevizden ve faydalarından bahsediliyor. O zamanlar hem gıda hem de ilaç olarak kullanıldığı da destan içerisinde yer alan bilgilerdir. YetiÅŸtiÄŸi topraÄŸa göre tadı deÄŸiÅŸen kereviz zeytinyaÄŸlı olarak, dolması yapılarak, haÅŸlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın ÅŸekilde tüketilen bir sebzedir. Uzmanlar kerevizin yaprakları ve sapının mide duvarını güçlendiren maddeler içerdiÄŸini belirtiyor. Ayırca kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen kerevizde bol miktarda sıvı bulunuyor. Bu sıvı oranı kışın az tüketilen vücuttaki suyu karşılamada etkilidir. Yaprakları, güneÅŸsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyecekler de baharat olarak kullanılır. Tohumları ise kurutulup toz haline getirilerek sofra tuzunun yerinde kullanılabilir. 

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR? BİR HAFTA BOYUNCA DÜZENLİ KEREVİZ TÜKETİRSENİZ NE OLUR?

Diyete başlayan kişiler için ideal bir sebze olan kereviz aynı zamanda enerji deposudur. Bu yüzden sürekli tüketildiğinde vücuda yeterli enerjiyi sağlar. 

Mide yanmasından şikayet eden kişilerin, kerevizi kaynatarak her akşam yatmadan önce içmelerinde fayda vardır. Böylece midede oluşan asit oranını dengeleyerek; yanma ve ekşime gibi problemleri azaltır.

İltihaplarla savaşmak için en iyi doğal yöntemlerden biridir. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde vücutta ödem toplamış ya da toplama ihtimali olan bölgeleri korur. İdrar yoluyla iltihabın vücuttan atılmasını sağlar.

Yüzde 90’ı su olan bir sebze olduÄŸundan vücudun sıklıkla yaÅŸadığı sıvı kaybı sorununu giderir. Ciltteki deforme olmuÅŸ bölgeleri de içerdiÄŸi sıvı sayesinde iyileÅŸtirir.

Modern çağ hastalıklarından biri haline gelmiş yüksek tansiyon toplumda hemen hemen 3 kişiden birinde görülür. Ani yaşanan yüksek tansiyon ölümle bile sonuçlanabilir. Kereviz bu durumu engelleyen doğal yollardan biridir. İçerdiği mineraller sayesinde kanda azalan ya da çoğalan maddeleri dengeler. 

Güçlü antioksidan olan kereviz karaciğerin temizlemesi gereken zararlı bakterilerin birikip herhangi bir deformasyona uğramasını önleyerek vücuttan atmaya yardımcı olur.

İçerdiği sıvı oranı sayesinde böbreklerin üst bezlerinin daha sağlıklı işlemesini destekleyerek, taş ve kum oluşumunu önler. 

Taş ve kumu olan kişiler ise düzenli tükettikleri takdirde bu ciddi durumların kısa sürede vücuttan atılmasını sağlıyor. 

Kerevizin sapı çiğnenerek tüketildiğinde ağız içerisinde meydana gelen ciddi sağlık sorunlarının riskini azaltıyor. 

KEREVİZ SUYU NASIL HAZIRLANIR?

Kaynayan suyun içine dilimlenmiş kereviz parçalarını atın. Kerevizler yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Suyu süzüp ılık tüketin. Acı tadını azaltmak için bir miktar limon sıkabilirsiniz. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.