Kış Demek Grip Demek

Mevsim geçişlerinin ve özellikle de yaşanılan soğuk kış aylarının insanlar üzerinde en büyük sorunlardan biri haline gelen grip, pek çok kişiyi belli zamanlarda etkisi altına alarak aile ve iş hayatında ya da sosyal hayatında olumsuz durumlar yaşamasına neden olması, akıllara sıkça grip nedir sorusunu getirmektedir.
Grip Nedir?
İçindekiler
Grip, influenza adlı bir tür virüsün solunum yollarına yerleşmesi ve burada çoğalması durumuyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Sağlıklı kişilerde ortalama olarak bir hafta sürede geçen hastalık, kalp-ciğer hastalıkları ve şeker gibi vücut direncinin düşmesine neden olan kronik hastalıklara sahip kişilerde ve yaşlılarda ölüm ile sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabilir. Grip virüsünün vücuda girmesinin ardından 1-2 gün sonra grip belirtileri gözlenmeye başlar. Solunum yolları ile sınırlı belirtilerle ortaya çıkan gribin kuluçka evresi oldukça kısadır. 1-2 içinde olabileceği gibi bulaşma sonrası ilk 24 saatte de tamamlanabilir. Başlıca belirtileri arasında baş dönmesi, ışığa karşı duyarlılık, baş ağrısı, titreme, eklem, kas ve kemiklerde ağrı ve ani yüksek ateş sayılabilir. Hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyecek düzeyde olan belirtilere artı olarak iştahsızlık, boğaz ağrısı, hapşırma ve burun akıntısı görülebilir. Bu durum çocuklarda ishal ve kusma eşliğinde de gerçekleşebilir. Görülen belirtiler başladıktan yaklaşık 7-8 gün sonra azalmaya başlayarak ortadan kalkar.
Grip Tedavisi
Önemli bir rahatsızlık gibi görünmeyen grip alında çok tehlikeli olup her yıl pek çok ölüme bir yol açabilen ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle bebek ve küçük çocuklar, hamileler, böbrek, diyabet ve göğüs hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler, steroid kullananlar ve 65 yaş üzerindekiler ciddi risk altındadırlar. Dolayısı ile belirtiler sonrası tedavi oldukça önemlidir. Belirtiler nedeniyle yapılan fiziki muayene sonucu test gerektirmeden grip tanısı konabilir. Ancak diğer soğuk algınlığı ve ya solunum yolu hastalıklarında da aynı bulguların görülebilir. Gribin temel belirtileri ile bunlardan ayırmak mümkündür. Yapılan testlerle de teşhisi mümkün olabilir. Ama bu yöntem işlemin birkaç gün sürmesinden kaynaklı çok tercih edilmez. Teşhis sonrası grip tedavisinde virüsün neden olduğu bulguların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışılır. Hastalık süresinin kısaltılması, belirtilerin şiddetlenmemesi açısından tedaviye bir an önce başlamak oldukça önemlidir. Kesin bir tedavisi olmayan hastalık, 7-8 gün sonra geçmeye başlar. Beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gereken bu dönemde grip hastalarının, bol sulu besinler tüketmeleri ve dinlenmeleri gerekmektedir. Toplumda yaygın olan antibiyotik gribe iyi gelir düşüncesinin aksine antibiyotikler, virüse etki edemezler. Grip hastalığında antibiyotik gribin başka bir hastalığa neden olması sonucunda kullanılabilir. Bunlar dışında en önemli durum gribin bulaşıcı bir hastalık olduğunu unutmamaktır. Toplum sağlığı ve kendi sağlığınız için bazı durumlara özellikle dikkat etmek gerekir. Mecbur kalmadıkça kalabalık yerlerde ve toplum içinde bulunulmamalı, öpüşmekten, sarılmaktan uzak durulmalı, başkalarının eşyalarıyla temastan kaçınılırken, eller sık sık yıkanmalıdır.
Grip Aşısı
Grip için grip tedavisi kadar, bu hastalıktan korunmak için çabada oldukça önemlidir. İyi beslenme, terletecek