Mango çekirdeği nasıl ekilir? Mango çekirdeği nasıl çimlendirilir ?
Sağlığımıza yararları saymakla bitmeyen mango meyvesi ağaçta yetişen tropikal bir meyvedir. Son dönemlerde ülkemizde yetiştirilmeye başlanan …

Sağlığımıza yararları saymakla bitmeyen mango meyvesi ağaçta yetişen tropikal bir meyvedir. Son dönemlerde ülkemizde yetiştirilmeye başlanan mangoya oldukça ilgi artmıştır. Hem taze tüketilebilen hem de turşu, pekmez ve reçel yapımında kullanılabilen mangonun çekirdeği nasıl çimlendirilir, mango çekirdeği nasıl ekilir? İşte adım adım mango çekirdeği dikim aşamaları…
Sakız ağacıgiller familyasına ait olan mango, köken olarak Hindistan’da yetişen bir meyvedir. Mango köken olarak Doğu Hindistan, Burma ve Andaman Adaları, Güney Asya’dan gelen tropikal bir meyvedir. Mango ağacının kenarları dalgalıdır ve sarı yapraklara bulunuyor. 3 asırlık bir ömrü olan mango ağaçları son dönemlerde ülkemizde sera ya da açık alanda Datça yarımadasından Hatay’a kadar uzanan bölgede yetiştirilmektedir. Mango yetiştiriciliği özellikle son dönemlerde büyük kazanç sağlamaktadır. Bunun sebebi, konum olarak Akdeniz bölgesinin mango üretimine uygun olmasıdır. Hem dış yapısı hem de kesildiğinde ortaya çıkan kokusu ile sevilen bir meyvedir. Bu sebeple ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Bol miktarda C vitamini, B9 vitamini (folik asit), K vitamini, E vitamini (alfa tokoferol), B3 vitamini (niyasin), B6 vitamini ve A vitamini içeren mango ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve selenyum minerallerini de içinde bulunduruyor. Faydaları saymakla bitmeyen mango nasıl çimlendirilir, mango nasıl ekilir. İşte cevaplar:
MANGO NASIL ÇİMLENDİRİLİR?
Mango meyvesi içinden bir tane tohum (çekirdek) çıkar. Mango meyvesini kestiğiniz zaman çekirdeği meyve etine sıkı bir biçimde yapışıktır. Çekirdeği meyve etinden ayırdıktan sonra, dışındaki sert katmanı yarıp içinden iri bir fasulye tanesine benzeyen tohumu çıkarmanız gerekiyor.
Tohum çıkarma işlemini birkaç gün içerisinde, çekirdek özelliğini yitirmeden yapmanız gerekmektedir. Mango çekirdeği 1-2 gün kuruduktan sonra çıkarmak daha kolay oluyor.
Mango çekirdeği tohumunu çıkardıktan sonra ıslak bir peçeteye, pamuğa ya da beze sarıp, bir poşetin içine koyun. Poşetin de ağzını bağlayın. Çekirdeğiniz 1-2 hafta içinde çimlendiğini göreceksiniz. Ayrıca bu süre zarfında mango çekirdeğinin yaprak verdiğine şahit olacaksınız. Çimlendiğini gördükten sonra saksıya ekebilirsiniz.
MANGO ÇEKİRDEĞİ NASIL EKİLİR?
Mango yetiştiriciliği sırasında en önemli kural, aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır. Aynı zamanda doğru iklim bölgesinin seçilmesi de önemlidir. Mango nemli, derin ve tabakalı toprakta yetişir. Bu sebeple toprağın geçirgen olması gerekir. Mango yetiştirmek için tohum ya da fide kullanılabilir. Mango fidanları kış aylarında ekilen bölgenin sıcaklığı 0 derecenin altına düşmüyorsa bölgede düşüyorsa serada yetiştirilmelidir. Dikimi bir hayli kolaydır ve fazladan hiçbir prosedür gerektirmez.