Ramazanda Açlık ve Susuzluğa Ne İyi Gelir ?

Uzmanlar oruç tutarken açlık ve susuzluk çekmeden rahat bir şekilde Ramazan ayını daha rahat geçirmek için bazı besinler ve önerilerde bulunur. Ramazanda açlık ve susuzluğa iyi gelen besinleri öğrenebilmek için ilgili ipuçları ve püf noktaları olan bu yazıyı kaleme aldık.
Su sağlıklı bir vücudun vazgeçilmezidir. Ramazan ayında vücudumuza giren su miktarı azaldığından dolayı bazı hastalıklar tetiklenebilir. Ancak uzmanlar sahur ve iftarlarda sıvı oranı yüksek besinlerin tüketilmesini tavsiye ederek ortaya çıkma ihtimali olan hastalıkların oranının azalacağını vurguluyor. Bu yılki Ramazan ayları geçtiğimiz son bir kaç yıldaki şeklinde çok sıcak havalara denk gelmese bile yine uzun süren günlerde tutulacak. Bundan sahurda ve iftarda içinde sıvı oranı yüksek besinler tüketilmesinde fayda var.
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor. Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor. Öğün sayısının azalmasına bağlı olarak vücudun ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor. Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara göre daha uzun olması, oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor. Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor.
Ramazanda Susuzluğa Ne İyi Gelir ?
İçindekiler
Sağlıklı bir vücudun temel ihtiyaçlarından biri sıvıdır. Günlük 2,5 litrelik su içerek vücudun ihtiyacı olan sıvı karşılamış olursunuz. Ancak uzmanlar vücudun sıvı oranını sadece su ile değil aynı zamanda bazı besinlerle karşılanması gerektiğini vurguluyor. Peki ramazanda susamamak için vücudumuzun sıvı ihtiyacını gideren besinler nelerdir? Karpuz, salatalık, göbek marul gibi besinlerin vücudumuza sağladıkları inanılmaz faydaları sizler için derledik.
– Soğuk çorbalar, serinletici ve tok tutma özelliği sayesinde, özellikle sahurda tüketilmesi gereken besinlerdendir.
– Su oranının yanı sıra şeker oranında yüksek olduğu kavun ve karpuz gibi meyvelerin iftar ve sahurda tüketilmesi gerekir. Bu sayede oruç saatlerinde vücutta yaşanabilecek su ve şeker kaybı engellenmiş olur.
– Vitamin ve mineral bakımından zengin olan; kiraz, kayısı, çilek ve erik gibi meyveler oruç saatlerinde yaşanan susuzluğa iyi gelir. Bu meyvelerden yapılan komposto soğuk tüketildiğinde vücudun günlük su ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Uzmanlar, bu meyvelerden yapılan kompostonun iftar ve sahurda birer kase tüketilmesi öneriyor.


Ramazanda Susuzluğa Ne İyi Gelir
Ramazanda Kefir İçmenin Önemi
Kefir, susuzluğu giderdiği için ramazanlarda çok tüketilen bir içecektir. İçerdiği faydalı bakteriler; hazımsızlığa ve mide ekşimesine de iyi gelir. Sahurda tüketilen iki bardak kefir, gün içerisindeki yaşanan susuzluğu giderir. Bir süt ürünü olan kefir, süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımı ile yapılır. İçeriğinde sütün bütün mineral ve vitaminlerini barındıran kefir, ancak süte oranla daha az bakteri içerir. İnsan sağlığına birçok faydası plan kefir özellikle Ramazan aylarında kefir içmek uzmanların susuzluğa karşı tüketilmesini tavsiye ettiği besinlerin başında gelir.


– Bağışıklığı güçlendirerek oruç süresince vücudun virüslü hücrelere karşı direncini artırır.
– Uzun süreli açlığa bağlı bağırsak ve midenin sağlığını korur.
– Kandaki kötü kolesterolü düşürerek kan basıncını düzenler. Böylece kalp damar hastalıklarına da iyi gelir.
– Sahurda tüketilen kefir aynı zamanda gün aşırı cildinde susuz kalmasını önler.
– Yapılan bazı araştırmalarda kefirin böbrek üstü bezleri çalıştırdığında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu sayede vücudun sıvı oranı sürekli yenilenmektedir.
- DOMATES
En çok tüketilen besinlerden biri oaln domates sıvı oranı yüksektir. Ancak domatesin içeriisnde aynı zamdna asit içerikli maddelerde varır. Bu yüzden günde 3 ya da 4’ten fazla tüketilmemelidir. Ayrıca domates sadece sıvı oranı için fayda sağlayan bir besin değil aynı zamanda içeridiği flavanoid madde sayesinde antioksidan etkiside göstererek vücudu kanserli hücrelere karşı korur.
- TURP
Çoğu kişi tarafından faydaları az bilinen turpun aslından insan sağlığına birçok olumlu etkisi vardır. Ayrıca turp sıvı oranında zengin olan besinlerden biridir. Uzmanlar turpun suyu çıkartılarak tüketildiğinde midedeki asit oranını düzenlediğini aynı zamanda sindirimi kolaylaştırdığını vurguluyor.
- SALATALIK
Salatalık yüzde 96 oranda sıvı içermektedir. En yüksek sıvı oranına sahip olan bu besinden günde iki tane tüketerek vücudun günlük ihtiyacı oaln sıvının yüzde 40’ını karşılar. Aynı zamanda salatalık C,K ve B vitaminleri bakımından zengindir.
- ISPANAK
A ve C vitaminleri bakımından zengin olan ıspanak vücudun ihtiyacı olan demir ve proteini yüzde 100 karşılar. insan sağlığı için oldukça öenmli olan bu besin aynı zamanda sıvı oranı bakımından da zengindir.
- KABAK
Salatalıktan sonra sıvı oranı yüksek oaln besin kabaktır. Ancak kabaktaki sıvı oranındna yaralanmak için kaynatılıp tüketilmesi gerekir. Kızartılan kabak su miktarını çok çabuk kaybeder. Özellikle diyet ve düzenli spor yapan kişilerin hafta da iki tabak kaynatılmış olarak yapılan kabak yemeği tüketerek vücudun ihtiyacı oaln sıvının yüzde 50’sini karşılayabilir.
- ANANAS
Anananasın içerisinde yüzde 87 oranda sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı içerisinde bromelain maddesi bulunur. Bu madde vücuttaki hücreleri yeniler. Yani ananas hem sıvı oranını karşılar hemde vücudu gençleştirir.
- GREYFURT
Yapılan araşatırmalarda yemeklerden önce tüketilen bir bardak greyfurt suyunun hem kilo vermeyi kolaylaştırdığı hem de su içmek istemeyenler için ideal bir içeçek olduğunu ortaya çıkarılmıştır. Ancak kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişilerin greyfurt tüketmeden uzmanlarına danışmaları gerekir. Greyfurt ilaçlarla tüketildiğinde içeridiği yüksek sıvı nedeniyle olumsuz sonuçlarda verebilir.
- KEREVİZ
Kerevizin saplarında yüksek miktarda sıvı bulunur. Kereviz içeridği bu sıvı oranı sayesinde vücutta meydana gelen ciddi komplikasyonların yaşanmasını önler. Yapılan araştırmalarda günde bir barda kereviz suyu içerek yaşanan baş ağrısı, depresyon, stres ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkalrın yaşanması engeller.
- MARUL
Yüzyıllardır hem sayızlamak hemde vücuttaki toksinleri temizlemede etkili olduğu bilinen göbek marul, bu faydasını içerdiği sıvı oranı sayesinde yaptığı ortaya çıkarıldı. Düzenli tüketilen marul vücudun bağışıklığını güçlendirerek hastalıklara karşı bir kalkan oluşturur.


Ramazanda Açlığa Ne İyi Gelir ?
Sahur öğününün atlanmaması büyük önem taşır. Ramazanda acıkmamak için Sahuru bir kahvaltı öğünü olarak düşünmek gerekir. Oruç süresince uzun saatler aç kalan vücut her zamankinden daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı duyar. Ramazan ayının ilk 10 günü, vücudun yeni bir beslenme düzenine alışabilmesi için zorlanmalarla geçer. Oruçlu olarak geçirilecek sürenin uzunluğu, susuzluk, sıcakların ortaya çıkmasıyla gelişen iştahsızlık bu sorunlardan bazılarıdır. Ramazan ayının ilk 10 gününde, hem hızlı yemekten hem de aşırı yemekten kaçınılmalıdır. İlk başta vücut alışık olmadığından birdenbire çok fazla yemek, ağır, yağlı yemeklerle beslenmek özellikle de kalbi çok zorlar. Yazın kalp krizi riski fazlalaşır. Oruç açarken özellikle ilk 10 gün daha dikkatli, yavaş olmak gerekir. Su içecekseniz bile yudum yudum içmenizde yarar vardır. Orucu asitli bir içecekle açmamaya özen gösterin, suyla açmıyorsanız onun yerine ayran, soda, maden suyu (yüksek tansiyonlu olanlar uzak durmalı) içebilirsiniz. Bitki çayları da olabilir.
- İftarda Çorba Kesinlikle Olmalı
İftara başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek zaman geçirmeye çalışmak faydalıdır. İftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde 2 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir.
- Makarnayı kepekli , pilavı esmer pirinç ile yapın
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor. Tokluğu uzun süre sürdürecek olan besin grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. “Kompleks karbonhidratlar” adı verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir.
- İftarda yenen salata tatlı isteğini baskılıyor
Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engeller.
- İftar ve sahurda bir bardak süt için
Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi beslenmemizde çeşitli değişiklikler yapmalıyız. Bu besinler kan şekerimizin gün boyu dengede kalmasını sağlayarak açlık hissinin oluşmasını engelleyecektir. Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Sıvı besinler mideyi çabuk terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk açlık hissediyor. Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler tek başlarına değil; protein içeriği yüksek ve posalı gıdalarla beraber tercih edilmelidir.
- İftardan 2 saat sonra meyve yiyin
İftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman aralıklarında tüketmek iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini ortadan kaldıracaktır. Bu şekilde fazladan alınabilecek kalori miktarı sınırlamış olacaktır. İftar yemeğinden 1.5-2 saat sonra meyve ara öğünü yapmak faydalı olacaktır. Yemeğin ardından şerbetli hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir. Ramazan ayının tatlısı olan güllaç oldukça keyifli ve sağlıklı bir seçim olacaktır. Meyve tatlıları, sütlaç gibi tatlılar da alternatifleri olabilir. Ama tabi miktarına dikkat ederek! Yemekten 1-2 saat sonra yarın saatlik bir yürüyüş de yapılabilir.
Ramazanda açlık değil ama susuzluk etkiliyor beni.