Ramazanda Sağlıklı Bir Oruç Tutmanın Püf Noktaları

Orucun uzun bir vakte yayılması sahuru önemli hale getirmekte. Sahurda alınan gıdalar tok tutarken, susuzluğu aza indirecek ve kabızlıktan koruyacak besinler olmalıdır. Süt, yoğurt, ayran, et ,tavuk, peynir, yumurta ve özellikle tam tahıllı gıdalar sahurun olmazsa olmazları. Ayrıca az şekerli kompostolar ve sıvı açısından zengin meyvelerde ihmal edilmemeli.
Orucu Hurma İle Açmak:
İftara hurma ile başlamak uzun süren orucun ardından düşen kan şekerinize destek olacağı gibi aynı zamanda içinde bulundurduğu kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, B1, B2, B3, B6, folik asit ve A vitaminiyle sağlıklı bir besindir. Düzenli olarak tüketilirse hurmanın kalp ve damar rahatsızlıklarını önleyici etkisi de vardır.
Kilo Almamak İçin:
İftarda küçük bir kase çorbayla başlamak, bir süre ara verip sonra ana yemeğe geçmek, yemeği yavaş yavaş ve bolca çiğneyerek yemek, iftardan bir saat sonra kısa bir yürüyüşe çıkmak hem metabolizmanızın sağlıklı çalışmasını hemde sindirim sisteminizin aşırı yorulmasını engelleyecektir.
İftarla sahur arasında belli aralıklarla gün içinde kaybettiğiniz suyu almaya çalışın. Ayrıca maden suyu ve bitki çayları içmekte eksilen mineral ve vitaminleri almak için faydalı olacaktır.
Razaman ayı diyet önerileri
Eğer kilo vermek ve aşırı yağlarımızdan kurtulmak istiyorsak; akşam yemeğimizi en geç saat 19.00 ya da 20.00’de bitirmiş olmamız gerekir.-39- , Akşam televizyon seyrederken geç saatlere kadar bir şeyler yediğimiz zaman kilo veremediğimiz gibi, verdiğimiz kiloları da geri alırız.
Sağlığımız açısından oldukça önemli olan bu konuyu hepimizin çok iyi anlaması gerekiyor. Bu nedenle konuyu ayrıntılı bir şekilde açıklamak istiyorum: Akşam saat sekizden sonra bir ara öğün yediğimizde ya da yemeklerimizin geç saatlere kadar devam etmesi sonucunda, doğal bir süreç olan leptin hormonunun salgılanmasını farkında olmadan engellemekteyiz!
Leptin hormonu salgılanmadığı zaman kilo vermemizin mümkün olmadığını daha önce anlatmıştık. Gece geç saatlerde en ufak bir şey dahi yersek, leptin hormonu salgılanmaz.