Romatizma ve kemik ağrılarına iyi gelen mucize! Pazının faydaları nelerdir?

Görüntü olarak karalahana ile karıştırılan pazı kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Anadolu’nun ÅŸifalı yemeklerinden …

Romatizma ve kemik ağrılarına iyi gelen mucize! Pazının faydaları nelerdir?

Görüntü olarak karalahana ile karıştırılan pazı kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Anadolu’nun ÅŸifalı yemeklerinden biri olan pazı yoÄŸurtla beraber yenildiÄŸinde sindirim sistemini yeniler. Hazmı kolaylaÅŸtırır. Ancak en etkili faydası ise romatizma ve kemik aÄŸrılarını bitirmesidir. Pazının faydaları nelerdir?

Ispanakgiller ailesine ait olan pazı çok besleyici bir sebzedir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sisteminin fonksiyonlarını artırır. Büyük yaprakları olan pazı hemen hemen her toprakta rahatlıkla yetişebilir. Tam bir kalsiyum deposu olan pazı, kemik gelişimine büyük katkı sağlar. Eski çağlardan beri tüketilen pazı hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Ülkemizde sıklıkla sarması yapılan pazı yoğurtla beraber tüketildiğinde sağladığı faydalar artar. Günümüzde artan hastalıklara adeta doğal ilaç olan pazıyı uzmanlar en az haftada bir kez tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Karadeniz de sürekli tüketilen pazı, aşırı tüketildiğinde ise olumsuz sindirim sorunlarına neden olabilir. Tıpkı lahana gibi pazı da romatizmal ve kemik hastalıklarına iyi gelir. Özellikle diz ağrısı olanlar için pazı inanılmaz bir besindir. 

pazı kemik ve romatizma hastalıklarına iyi gelir

PAZININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Modern çaÄŸ hastalıklarından biri olan parkinson ve alzheimer beyin rahatsızlıkları için faydalı bir besindir. Beyinin ihtiyacı olan proteini saÄŸlar. Ayrıca hafızayı güçlendirir.
     
  • ÇeÅŸitli sebeplerden ötürü vücutta sık sık hasar alan sinir sistemindeki hücrelerin iÅŸlevselliÄŸini artırır. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi hastalıkları engeller. 
     
  • Pazı en fazla sindirim sistemine fayda saÄŸlar. YoÄŸurtla beraber tüketildiÄŸinde sindirim organlarındaki baterileri azaltır. Bağırsakların daha saÄŸlıklı çalışması için gerekli olan bağırsak florasını korur. Yemeklerden sonra sık yaÅŸanan hazımsızlığa iyi gelir. Mide duvarını güçlendirerek öğütülme iÅŸlemine destek verir.
     
  • Yapılan araÅŸtırmalarda pazının kandaki ÅŸeker seviyesini dengelediÄŸi tespit edilmiÅŸtir. Uzmanlara göre doÄŸal ÅŸeker ilacı olan pazı kan ÅŸekerini dengeleyen siringik asit içerir. Bu sayede diyabet riskini azaltır.
     
  • Tüm yeÅŸil yapraklı sebzelerde olduÄŸu gibi pazıda güçlü bir antikonasorejendir. Özellikle kolon kanserini önleyen pazı, hücrelerin mutasyona uÄŸramasını engeller.
     
  • Alternatif tıpta kaynatılan pazı yaprakları basur memelerinin üzerine konularak ÅŸiddeti azaltılmaya çalışılır. Bunun yanı sıra kemik ve kas aÄŸrılarında da kaynatılan pazı yaprakları bölgeye sarılıp üzerine streç film geçilerek bir saat dinlenilmesi tavsiye edilir.
     
  • Saç dökülmesindeki en büyük etken, saç köklerinde azalan biyotin maddesidir. Pazı bu madde bakımından oldukça zengindir. Hem yemek olarak tüketildiÄŸinde saç dökülmesini önler. Hem de kaynatılıp lapa haline gelen pazı yapraklarını zeytin yağı ile ezip içine bal ekleyerek saç diplerine sürüldüğün de de saçların parlaklığını canlılığını artırır. Dökülmenin de önüne geçer. 
     
  • Kötü kolesterolü düzenlediÄŸinden kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelir. Ayrıca aşırı sıvı olan kanın pıhtılaÅŸmasını destekler. Morarma ve kanamaların önüne geçer. Eski çaÄŸlarda özellikle UzakdoÄŸu ülkelerinde savaÅŸ sırasında yaralı askerlerin yaralarının çabuk iyileÅŸmesi için sık sık kullanılırdı. 

pazının besin değeri

PAZININ ZARARI VAR MIDIR?

Toprağa oldukça yakın olan pazı tüksek miktarda meral içerir. Bu yüzden iyice yıkanarak tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi halde toksin etkisi olan pazı, yan etki göstererek vücuttaki metal oranını artırır. Besin zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sindirim hastalığını da beraberinde getirir. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.