Tüberküloz Nedir? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir?

Tüberküloz Nedir? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir?

Tüberküloz Nedir? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir?

Bakteriler nedeni ile meydana geldiği ifade edilen Tüberküloz, dünya üzerinde bulaşıcı etkisi en kuvvetli hastalıklardan birisidir. İnce hastalık olarak da adlandırılan bu enfeksiyon türü tıp literatürü içerisinde verem olarak adlandırılmakta olup tarih içerisinde milyonlarca kişinin vefat etmesine neden olmuştur. Etki gücü daha çok akciğer ve karaciğer üzerinde olup kan dolaşım sisteminin durmasına, yok olmasına neden olabilmektedir. Hastalar daha çok parlak renkte kan tükürmeleri nedeni ile hasta olduklarını belirgin edebilmektedir. Tüberküloz hastalığının bulaşma yolları daha çok hapşırma, öksürük gibi daha çok solunum sistemleri ile meydana geldiğini, bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflıkları değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Bu hastalık, kişiyi en savunmasız anlarında onların başına çökerek etki altına girmelerine neden olmakta.

Tüberküloz hastalığının nedenlerine gelecek olursak; Yukarda da belirttiğimiz üzere bu hastalık solunum yolları ile kişilere bulaşmaktadır. Hastalığa neden olan etmenler arasında solunum ilk sırada yer aldığını belirtmek istiyoruz. Solunum yolu ile vücuda giren bakteriler, akciğerlere nüfus ederek vücudun en savunmasız halini beklerler ve ilk etkiyi akciğerlerde yara oluşturarak meydana getirirler. Tedavi edilmemesi durumunda meydana gelen yaralar diğer organlara hastalığın sıçramasına, hastalığın yayılmasına neden olabilmekte. Hastalığın en belirgin belirtileri arasında öksürüğün yer aldığını söyleyebiliriz. Ciğerlerin patlamasına neden olacak kadar şiddetli öksürükler Tüberküloz durumunun hissedilmesini, derhal hastaneye yatılması gerektiğini bizlere göstermektedir.

Hastalığın belirtileri ve nedenleri öğrenen kişiler için en önemli hususlardan birisi de Tüberküloz durumunu tedavisi olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllara oranla günümüzde hastalık oldukça kolay bir şekilde tedavi ediliyor gibi görünse de tedavi süreci oldukça tehlikeli ve planlı bir şekilde ilerlemelidir. Hastalığın tedavi edilmediği her gün şiddetinin daha da arttırdığını, ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtmek istiyoruz. Tedavi, 6 aylık süreçten oluşmakta olup ilk etap sadece ilaç tedavisi ile başlamaktadır. Hastalıklı kişilerin doktorlar tarafından verilen ilaçları 6 ay boyunca zamanında ve düzgün kullanmaları tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlamaktadır. İlaç tedavisi ile beraber kişilerin beslenmelerine dikkat etmelerini, bol sıvı ve vitamin tüketmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu etapta kişilerin temizliklerine dikkat etmeleri gerektiğini, hijyen kurallarına daha çok uymaları gerektiğini de eklemek istiyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.